We gebruiken cookies om onze site persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van je bezoekersgedrag.
Zo kunnen we je ook buiten kruidvat.be relevante aanbiedingen doen. Als je verder surft accepteer je onze cookies. meer info

Zwangerschap


 

Tijdens de zwangerschap verandert er van alles in een vrouwenlichaam. Heel belangrijk – zowel voor de vrouw zelf als voor haar kindje – is dat zij alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Verder moet je als zwangere vrouw, de zwangerschapskwaaltjes ten spijt, natuurlijk extra opletten met medicijn-gebruik.

Vitaminen voor moeder en kind
Tijdens de zwangerschap verandert er van alles in een vrouwenlichaam. Heel belangrijk – zowel voor de vrouw zelf als voor haar kindje – is dat zij alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Eén vitamine is extra belangrijk: foliumzuur. Sinds enkele jaren krijgen vrouwen al op het moment dat ze zwanger willen worden het advies dit B-vitamine te slikken. Er zijn ook speciale multivitaminepreparaten die alles bevatten wat een zwangere vrouw nodig heeft. Maar, let op: een teveel aan vitamine A kan tijdens de zwangerschap juist schadelijk zijn.

Foliumzuur
Vitamine B-11 of foliumzuur is essentieel voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van de baby. Onder andere bladgroente is rijk aan foliumzuur. Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen meer foliumzuur nodig dan anders, zoveel dat ze niet voldoende via de voeding binnen kunnen krijgen. De overheid adviseert zwangere vrouwen dan ook om tijdens de eerste maanden van de zwangerschap dagelijks een tablet met tenminste 0,4 mg folium-zuur te slikken. Foliumzuur verkleint de kans op aandoeningen als een open ruggetje. Omdat het centraal zenuwstelsel al heel vroeg gevormd wordt, krijgen vrouwen het advies te beginnen met foliumzuur slikken op het moment dat ze zwanger willen worden.

Multivitaminen
Juist tijdens de zwangerschap is het van belang dat het lichaam in topconditie is. De voeding moet uitgebalanceerd en gevarieerd zijn. Het lichaam van de vrouw heeft extra behoefte aan bepaalde vitamines, onder andere vitamine C en D. Voor vrouwen die er niet altijd aan toe komen gezond te eten en voor vrouwen die het zekere voor het onzekere willen nemen, zijn er speciale multivitaminepreparaten Ze bevatten naast vitamines belangrijke mineralen, zoals calcium (voor de botten van moeder én kind) en spoorelementen als ijzer (voor extra energie). Ze bevatten uiteraard ook de juiste dosis foliumzuur. Vitamine A (retinol) is belangrijk, ook tijdens de zwangerschap. Maar een te hoge dosis vitamine A kan bij een zwangere vrouw werken als gif en schadelijk zijn voor de vrucht. Lever en leverproducten kunnen onverwacht grote hoeveelheden vitamine A bevatten. Het eten hiervan wordt daarom afgeraden.


Kwaaltjes en klachten
Sommige vrouwen voelen zich tijdens de zwangerschap beter dan ooit. Helaas hebben veel vrouwen last van typische zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheid, zware benen, obstipatie, brandend maagzuur en striae.

Misselijkheid
Ochtendmisselijkheid is een gevolg van een veranderende hormoon-spiegel. Een licht ontbijt op bed, bijvoorbeeld een kopje thee met een beschuitje, blijven liggen tot alles gezakt is en rustig opstaan helpen. Het is beter ook tijdens de rest van de dag geen grote maaltijden te eten en voldoende rust te nemen.

'Zware' benen
Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam een speciaal hormoon aan dat zorgt voor het verslappen van de baarmoe-derwand. Het verslapt echter tegelijkertijd de wand van de aderen, waardoor de doorbloeding van de benen vermindert. Verder maakt het lichaam al vroeg in de zwangerschap zo'n twintig procent extra bloed aan. Bij wie veel staat, kan dit gaan 'zakken' naar de benen. Dit is te voorkomen door niet te lang te staan of in dezelfde houding te zitten. 's Nachts een kussen onder het voeteneinde van het matras en overdag met de benen omhoog zitten werkt positief. De doorbloeding kan worden bevorderd door de benen te masseren eventueel met behulp van een speciale crème of balsem of een massagepanty.

Obstipatie
De darmen kunnen behoorlijk gaan dwarsliggen tijdens de zwangerschap. Dezelfde hormonen die ervoor zorgen dat de baarmoeder niet samentrekt, werken meteen ook verslappend op de maag- en darmwand. De darmen gaan trager werken. Een opgeblazen gevoel en obstipatie zijn het gevolg. Reguliere laxeermiddelen zijn niet aan te raden tijdens de zwangerschap. (Geconfijte) pruimen of zemelen vormen een gezond alternatief. Door veel kleine beetjes te eten, zodat de darmen actief blijven, vezelrijk voedsel te eten, veel te drinken en voldoende te bewegen kan obstipatie worden voorkomen.

Brandend maagzuur
Aan het einde van de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van brandend maagzuur. De spier die de maag afsluit is slapper geworden. Vooral bij bukken en plat liggen kan daardoor maagzuur terugstromen in de slokdarm. Een beproefd huismiddel is het eten van amandelen. Wanneer dit niet helpt zijn er bij de drogist diverse zelfzorgmiddelen te krijgen die verlichting bieden.

Striae
Door de toenemende omvang van borsten en buik, komt de huid op die plekken behoorlijk onder druk te staan. Hierdoor kunnen de elastische vezels van de huid scheuren en ontstaan er striae ofwel zwangerschapsstriemen. Zijn ze er eenmaal, dan is er niets meer aan te doen. Voorkomen is het proberen waard, door een goede lichaamshouding, goede lingerie of het soepel houden van de huid met een crème of olie.

Zwangerschap en medicijnen
Voor alle zwangere vrouwen geldt: wees voorzichtig met geneesmiddelen. Geneesmiddelen worden opgenomen in het bloed en bereiken via de placenta zodoende ook het kind. Van slechts weinig geneesmiddelen is bekend dat ze absoluut veilig zijn voor de foetus. Dat geldt ook voor natuurlijke producten en geneesmiddelen. Het predicaat 'natuurlijk' is niet hetzelfde als 'veilig'! Niet alle homeopathische geneesmiddelen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt. Pas ook op met medicinale kruiden zoals ginseng.

Het kraampakket
Het kraampakket is nodig voor die vrouwen die van plan zijn thuis te bevallen, maar ook handig voor degenen die in het ziekenhuis bevallen want er zitten ook veel producten voor ná de bevalling in. Veel drogisten verkopen een basiskraampakket met standaardbenodigdheden als kraammatrassen, navelklem, kompressen en verband. Je kunt het kraampakket zelf een feestelijk tintje geven met wat leuke spulletjes voor de baby zoals een speentje, een rammelaar en een lekkere bodymilk of (massage)olie. Overigens verstrekken veel ziektekostenverzekeraars een gratis kraampakket.

De bevalling 
Zwangere vrouwen kunnen in het ziekenhuis bevallen of thuis, met de zorg van een verloskundige. Sommige vrouwen kiezen echt voor een thuisbevalling. Andere vrouwen vangen thuis de eerste weeën op, maar gaan voor de bevalling zelf naar het ziekenhuis. Zijn moeder en kind gezond, dan kunnen ze meteen daarna weer naar huis.

Mijn Kruidvat

Nieuwsbrief

Elke week direct op de hoogte zijn van de aanbiedingen op Kruidvat.be? Meld je nu aan!